laurel Almos

El minutero

Een mooi Nederlands woord is er niet voor deze specifieke fotograaf. De beste beschrijving is misschien nog een Roemeense Zigeunercamera. 

Het gebruik van dit type camera had zijn hoogtepunt in de jaren 20.

De camera, een grote houten kast met een lens erop, dient tevens als donkere kamer, met fotopapieren en chemicali√ęn erin. (ontwikkelaar en fixeer)

De opname levert een in de camera ontwikkeld papieren negatief op, die daarna op een klapje voor de camera weer wordt gereproduceerd. Als dan het positief gereed is wordt deze bruingekleurd, hetgeen de foto een terug-in-de-tijd-karakter geeft.

Deze sepiakleurige foto's worden in passepartout aan uw gasten meegegeven.

Dus: even terug in de tijd, terug naar het begin van alle technische ontwikkelingen.

Deze methode is zeer geschikt voor de kleinere feesten.

De chemicaliŽn staan opgesteld in een bakje naast de camera
De Franse camera, met Gubba op zijn stokje [foto: Hans de Kort]
De Indiase camera [foto: Hans de Kort]

Omkeermethode

Een stukje over negatief en positief in de fotografie. 

Lichtgevoelig materiaal slaat donker uit waar licht is geweest. Dat betekent dat hoe meer licht op het papier (of film) komt, hoe donkerder het resultaat. In iedere normale camera gebruiken we daarom een tweedelige methode: de foto wordt op een film gemaakt, de film wordt ontwikkeld en afgedrukt. Bij dat afdrukken wordt licht door de film gestraald, waardoor de donkere plekken van de film minder licht doorlaten dan de lichte. Op het fotopapier worden dus de donkere plekken van de film weer omgezet in lichte, zoals de gefotografeerde situatie voor het oog van de fotograaf was. 

In de methode zoals die uitgelegd is onder het kopje stap voor stap wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige procedure om de gang naar de fotowinkel na te bootsen: het negatief zit niet op een film, maar staat op een foto. 

Deze foto is dus ook negatief. 

Om weer positief te worden, fotografeert de straatfotograaf het papieren negatief met dezelfde camera opnieuw. Deze methode werkt prima, maar is een beetje tijdrovend. 

De Hongaarse Hoffotograaf heeft een manier gevonden om dit proces in een serie chemische baden direct op het in de camera gebruikte fotopapier te krijgen. De foto die uit de camera komt is wel degelijk een negatief, maar wordt door deze serie baden tot een positief. 

Het nadeel van de methode is uiteraard dat er geen negatief meer is: dit is in de baden vernietigd. Daarom is iedere gemaakte foto uniek. Als u er dus een heeft, wees er zuinig op!

De langzame omkeermethode
Tierelier

Most of the graphical material on this site is original, but some of it I have found in other places. I do not have any intention of violating anybody's right to the 'borrowed' material. If you think I still violate any copyrighted material, please tell me.