laurel Almos

Stap voor stap

De werking van de zigeunercamera nader uitgelegd.

Toevallig krijgen wij Roemeense Zigeuners op de plaat, in onze tent tijdens een opdracht in Hamburg. Toevallig omdat de camera uit Boekarest komt.
Het ontwikkelde negatiefje wordt nu uit het fixeerbakje gehaald, want het apparaat is zowel camera als donkere kamer.
In de getoonde methode wordt gewerkt met een apart negatief. Er is ook een procede waarbij er meteen een positief, dus een normale foto wordt gemaakt. Dit laatste gaat natuurlijk veel sneller.
Voor de aardigheid tonen wij u hoe een griekse straatfotograaf doende is een negatief van het negatiefje te maken, met als resultaat het positief. Zijn procedure duurt een half uur, hetgeen ik heb kunnen inkorten tot enkele minuten. Let op de pleisters op de balg.
Het gebruintoonde positief. Het bruintonen is een proces van 4 baden. Elders is het bruintonen een dure aangelegenheid, maar door een uitvinding van de fotograaf kan dit nu snel en efficient worden gedaan. Door het bruintonen zijn ze onbeperkt houdbaar.
Tierelier

Most of the graphical material on this site is original, but some of it I have found in other places. I do not have any intention of violating anybody's right to the 'borrowed' material. If you think I still violate any copyrighted material, please tell me.